· trädgård,puutarha,grönsaker

Huvimaja ja parsat

 

Olemme nyt muuttaneet Aspegrenin puutarhan huvimajan parsojen kasvatushuoneeksi. Myöhemmin kevään lämmetessä se tulee olemaan tomaatti-ja kurkkuhuoneena tämän kesän ajan.

Mutta mitä huvimaja oikeastaan alunperin oli? Tässä yhteydessä huvi viittaa oikeastaan joutenoloon tai huvitteluun, ellei suorastaan vai ajan tappamiseen. Tähän oli mahdollisuus ja varaa vain "paremmalla väellä". Vaurauden lisääntyessä 1700-luvulla aatelistolla. Suomeen ne yleistyivät vasta 1800-luvulla, mutta rovasti Aspegren , joka oli aikaansa edellä, rakensi huvimajan jo 1760-luvulla.

Yleensä huvimaja rakennettiin paikalle, josta oli hyvä näköala maiseman ihailua varten. Pieni maja antoi suojan sadetta ja auringon poltetta vastaan.

Huvimajat ovat saaneet myös henkisen olemuksen eli niistä tuli kirjanoppineiden hiljentymis- ja kirjoituspaikkoja. Olisiko myös Aspegren istunut ja kirjoittanut saarnoja puutarhansa huvimajan rauhassa? Oli miten oli, niin huvimaja on huvimaja eikä ilotalo, kuten eräs rovastin roolia esittänyt porvoolainen käänsi sen ruotsin kielen sanasta lusthuset eräälle turistiryhmälle opastuskierroksella.

No, siinä pieni tarina huvimajan historiasta. Ensi viikolla koitan keksiä taas jotain pientä kerrottavaa jostakin.

Ari Vainionpää

Puutarhuri

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK